Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا در نشست خبری هیات رئیسه  انجمن قطعه‌سازان، مازیار بیگلو دبیر این انجمن در خصوص واگذاری سهام دولت به بخش خصوصی در ایران خودرو و سایپا گفت: متاسفانه ما تجربه خوبی از خصوصی‌سازی نداریم. باید در این مورد با دقت نظر و وسواس بیشتری واگذاری صورت بگیرد.

سهام خودروسازان نباید به ثمن بخس واگذار شود

بیگلو تصریح کرد: سهام خودروسازان نباید به ثمن بخس واگذار شود بلکه باید به قیمت روز عرضه شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینکه شرکتی قیمت واقعی‌اش پنج یا شش برابر قیمت عرضه شده باشد نشان از عدم ارزیابی مجدد آن هم با شرایط فعلی اقتصاد کشور دارد.

قطعه‌سازان 20 هزار میلیارد تومان مطالبه دارند

بیگلو با اشاره به مطالبه قطعه‌سازان از خودروسازان گفت: تا به امروز قطعه‌سازان از دو شرکت ایران خودرو و سایپا 20 هزار میلیارد تومان مطالبه دارند که شش تا هفت هزار میلیارد از آن بررسی کردیم. این یعنی همان رقمی که قرار بود بانک مرکزی به صنعت خودرو کمک کند.

بیگلو در خصوص عدم کاهش قیمت خودرو با وجود پایین آمدن قیمت ارز گفت: ما مجاز به استفاده از ارز سنا نبودیم و مبنای محاسبه قیمت مواد اولیه قطعه‌سازان ارز نیمایی است که همانطور که شاهد بودیم در چند روز اخیر این ارز افزایش قیمت داشته و به 12 هزار تومان رسیده است و همین امر باعث شده که قیمت مواد اولیه داخلی‌‌مان افزایش پیدا کند و در برخی از حوزه‌ها شاهد افزایش قیمت 50 درصدی نیز بوده‌ایم. متاسفانه مواد اولیه ایرانی به صورت ارزان به قطعه‌سازان فروخته می‌شود، در حالی که این مواد از معادن کشور به دست می‌آید و با اینکه با پول یک کشور دیگر ما مواد معدنی داخلی خود را خریداری می‌کنیم امر درستی نیست و این کار در نهایت باعث می‌شود که قیمت مواد گران‌تر شود و در نتیجه ما نیز قیمت تولیدات خود را افزایش دهیم.

در تولید پژو 301، 100 قطعه‌ساز همکار داشتند

وی در خصوص تولید پژو 301 گفت: این خودرو با 60 درصد قطعات ایرانی تولید و تا پایان سال به 80 درصد خودکفایی برسد تولید خواهد شد. در این پروژه 100 قطعه‌ساز با ایران خودرو همکاری خواهند داشت و با افزایش میزان داخلی‌سازی تعداد آنها به 450 قطعه‌ساز خواهد رسید. میزان داخلی سازی این خودرو پاسخ محکمی به تحریم‌ها است این نشان می‌دهد که قطعه‌سازان با وجود فشارها خود را با تکنولوژی روز هماهنگ کردند. در تولید ICU (کامپیوتر بزرگ) نیز در سال 98 به خودکفایی خواهیم رسید. به طوری که سه قطعه‌ساز در این زمینه فعال هستند و قرار است صاایران نیز آی سی های آن را تولید کند.

 

دبیر انجمن خودروسازان با اشاره به نمایشگاه داخلی سازی و نهضت ساخت داخل گفت: نکته جالب در این است که شرکت‌های قطعه‌سازی که بیشترین ارز را از دولت گرفته‌اند به این نهضت دهن کجی کردند و حتی حاضر نشدند در نمایشگاه شرکت کنند و با کارهای تبلیغاتی اعلام می‌کنند که به دنبال خودکفایی هستند آنها اگر واقعا به دنبال این امر بودند حداقل در این نمایشگاه شرکت می‌کردند و توانایی خود را در حیطه آ‌زمایش کارشناسان و فعالان این حوزه قرار می‌دهند.

وی افزود: اگر این نهضت پیش از این جدی گرفته می‌شد اکنون پول مردم دست وارد کننده قطعه بلوکه نبود که نتواند خودروی خود را تحویل بگیرد.

بیگلو تصریح کرد: وزارت صنعت باید فارغ از فشارها پیگیر این موضوع باشد که چرا قطعه‌سازانی که بیشترین ارز دولتی را دریافت کردند حاضر نیستند به این نهضت بپیوندند و هنوز به دنبال واردات هستند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ایران خودرو خودرو دلار سهام قطعه سازان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۵۳۷۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال بازگشت قیمت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان چقدر است؟

آل اسحاق با بیان این که شوک سیاسی جدید رخ ندهد، احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد، گفت: برخی با نشان دادن فضای ملتهب ناشی از بحران‌های سیاسی منطقه، نرخ ارز را بالا می‌برند و اقدام به فروش دلار می‌کنند و سپس با آرام شدن فضا اقدام به خرید ارز می‌کنند تا جیب‌های خود را پر کنند.

به گزارش ایسنا، یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با اشاره به این موضوع که نرخ ارز در کشور تحت تاثیر جریان‌های روانی است، گفت: در سایه جریان‌های روانی انتظارات تورمی شکل می‌‎‌گیرد و این انتظارات نیز عاملی برای افزایش تقاضا و نرخ ارز است.

چه کسی از افزایش نرخ دلار سود می‌برد؟

وی افزود: عده‌ای متخصصِ ایجاد جنگ روانی هستند؛ بنابراین مخالفان دولت در حین رخداد تنش‌‎های سیاسی از ابزار جنگ روانی استفاده می‌کنند؛ البته برخی از ذی‌نفعان نیز از بالارفتن نرخ دلار سود می‌برند؛ در نتیجه شرایطی را ایجاد می‌کنند تا مسیر انتظارات مردم را تغییر دهند.

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق اظهار داشت: برخی با نشان دادن فضای ملتهب ناشی از بحران‌های سیاسی منطقه، نرخ ارز را بالا می‌برند و اقدام به فروش دلار می‌کنند و سپس با آرام شدن فضا اقدام به خرید ارز می‌کنند تا جیب‌های خود را پر کنند.

وی افزود: با حمله به کنسولگری ایران در دمشق شوک و تنش سیاسی در کشور ایجاد شد و سوداگران با سواستفاده از این شوک‌ها باعث افزایش نرخ دلار شدند.

نیاز‌ها قانونی کشور در حال تامین است

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با بیان اینکه گاهی نرخ ارز به علت تغییر در واقعیت‌های اقتصادی یعنی عرضه و تقاضا افزایش پیدا می‌کند، اظهار داشت: هم‌اکنون از سمت کانال اقتصادی تغییری در قیمت دلار رخ نداده؛ چون تمامی نیاز‌های قانونی کشور با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ و نرخ حدود ۴۰ هزار تومان مرکز مبادله تامین می‌شود، بنابراین التهابات ناشی از تنش‌های سیاسی، تنها عامل افزایش نرخ ارز است.

آل اسحاق با اشاره به این موضوع که شرایط کنونی بازار ارز ناپایدار است، گفت: تحولات بازار ارز به علت رخداد‌های سیاسی است؛ بنابراین زمانی که این فضا آرام شود؛ نرخ ارز به صورت خودکار به محدوده‌های قبلی خود بازمی‌گردد.

وی در پایان تاکید کرد: درصورتی که شوک جدید سیاسی رخ ندهد، شرایط اقتصادی کشور با آرام شدن فضای منطقه و مسائل سیاسی، احتمالا به گونه‌ای رقم می‌خورد که دلار آزاد به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد.

دیگر خبرها

  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • نزول طلا و ارز ادامه دارد | افزایش تیراژ تولید خودرو
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • رانت ۴ میلیارددلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • پژو سقوط کرد؛ سرگردانی ایران‌خودرو برای تولید محصول محبوب
  • رانت ۴ میلیارد دلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • قیمت کارخانه‌ای خودرو ۸۰ درصد زیر نرخ بازار است
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • احتمال بازگشت قیمت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان چقدر است؟
  • افزایش ۵۱ درصدی صادرات مشتقات نفتی ایران به قاره آفریقا